Hans en Quirina Ditzel visroken op Terschelling ambachtelijk rookmethode

Over ons

Neem direct Contact op:

Contact opnemen met ’t Olde Ambaecht voor informatie of om iets te reserveren? Bel met 06-37179219

Wie zijn Hans en Quirina Ditzel?

Hans en Quirina Ditzel wonen op Terschelling sinds 1980. Hans is van 1942 en gaat richting de 80. Hij laat zich niet weerhouden door zijn visuele handicap. Hans voelt zich topfit en zijn hobby visroken is zijn lust en zijn leven. En vooral gezellig samen opeten, met een verhaal erbij. Quirina ondersteunt waar dat nodig is, en zoals Hans zegt: “Ze is altijd mijn schouder”. Hans en Quirina zijn in 2020 50 jaar getrouwd.

Ambacht visroken zit in de genen

Hans heeft het visroken zelf aangeleerd, het zit hem immers in zijn genen. Zijn overgrootvader Marinus was zalm- en palingvisser op de IJssel bij Doesburg. Marinus rookte zijn eigen vangst in houten kasten. Destijds een conserveringsmethode, met de rooksmaak als lekkere bijkomstigheid. Nu gaat het ons om de smaak, en is de vis vers. De vis wordt eerst gepekeld, dan gedroogd, dan gerookt. Elke vissoort wordt gerookt met een zelf samengesteld houtmengsel en op de meest geschikte temperatuur voor die vis. De zalm wordt koud gerookt. Gerookte vis is niet alleen heerlijk, maar ook goed houdbaar. Hans vertelt graag over zijn leven en over zijn ambacht. Hans verzamelt ook uitspraken in zijn schuur, en schrijft gedichten.

Gastvrijheid

Hans en Quirina vinden het leuk als u langskomt voor een ambachtelijk gerookt visje, een workshop visroken voor het goede doel of één van de andere proeverijen. Meer over de activiteiten in de jaaragenda. Voor info of reserveren belt u 06-37179219

Tips & Links van Hans en Quirina

Hout van je stad

Het hout voor de gerookte vis heeft voor elke vissoort een eigen, geheime samenstelling. Het kan zijn dat uw vis gerookt is met snippers hout die wij krijgen van meubelmaker David Fisscher uit Amsterdam. De omgewaaide bomen uit bijv. het Vondelpark, vermaakt David tot de mooiste meubels. En als hij toch naar Terschelling komt, neemt hij voor ons mee wat hij zelf niet meer kan gebruiken. Meer lezen kan hier.

Waddenvereniging

Hans heeft de Waddenvereniging bijgestaan in het proces tegen de zoutwinning in de Waddenzee, met een schenking van een deel van het duurzaam gewonnen en duurzaam vervoerd zout dat hij destijds gebruikte (zie hieronder). Dit duurzame zout kwam van pas in de zoektocht naar alternatief zout dan het uit de Waddenzee gewonnen zout. Met de verkoop van het door Hans geschonken zout heeft de Waddenvereniging een deel van de proceskosten kunnen betalen.

Très Hombres

Hans rookte voorheen ook zout, dat zout werd op duurzame wijze uit Frankrijk naar Terschelling gevaren door de drie zeilers van Très Hombres. Zij varen de oceanen over, leuk om hier meer over te lezen.

Duurzame Paling Nederland

’t Olde Ambaecht werkt met de Stichting duurzame paling Nederland. De wildstand van de paling wordt zo een handje geholpen. Interessant om hier meer over te weten te komen.