Contact met ons

Neem direct Contact op:

Contact opnemen met ’t Olde Ambaecht voor informatie of om iets te reserveren? Bel met 06-37179219

Volg ’t Olde Ambaecht op facebook.

Visroken op Terschelling bij 't Olde Ambaecht Hoorn

Wie zijn Hans en Quirina Ditzel?

Hans en Quirina Ditzel wonen op Terschelling sinds 1980. Hans is 80. Hij laat zich niet weerhouden door zijn visuele handicap maar voelt wel zijn ouder worden in zijn botjes. Zijn hobby visroken is zijn lust en zijn leven. En vooral gezellig samen opeten, met een verhaal erbij. Quirina ondersteunt waar dat nodig is, en zoals Hans zegt: “Ze is altijd mijn schouder”. Hans en Quirina waren in 2020 50 jaar getrouwd. Kijk ook naar Binnenste Buiten over visroken op Terschelling.

Ambacht visroken zit in de genen

Hans heeft het visroken zelf aangeleerd, het zit hem immers in zijn genen. Zijn overgrootvader Marinus was zalm- en palingvisser op de IJssel bij Doesburg. Marinus rookte zijn eigen vangst in houten kasten. Destijds een conserveringsmethode, met de rooksmaak als lekkere bijkomstigheid. Nu gaat het ons om de smaak, en is de vis vers. De vis wordt eerst gepekeld, dan gedroogd, dan gerookt. Elke vissoort wordt gerookt met een zelf samengesteld houtmengsel en op de meest geschikte temperatuur voor die vis. De zalm wordt na een speciaal zout- en rijpingsproces van drie dagen vele uren koud gerookt. Gerookte vis is niet alleen heerlijk, maar ook goed houdbaar. Hans vertelt graag over zijn leven en over zijn ambacht. Hans verzamelt uitspraken in zijn schuur, en schrijft gedichten.

Gastvrijheid

Hans en Quirina vinden het erg gezellig als je langskomt voor een ambachtelijk gerookt visje, voor een meeloop uurtje waarin Hans je het één en ander over het visroken vertelt. Een vrijwillige bijdrage is voor het goede doel. Of boek een proeverijtje. Info: 06-37179219.


Tips & Links van Hans en Quirina

Goede Doel 2022 “stichting Ut en Thús”

We kiezen elk jaar een goed doel voor een actie uit. De doelen zijn op het eiland, en zorgen voor een verbetering in het leven van mensen of een verbetering voor het milieu. Eerdere goede doelen zijn geweest: St. TS52, Laatste wens-ambulance, de Milieujutter en St. Thuishaven. In 2022 is de Stichting Ut en Thús de bestemming voor uw giften. Ut en Thús realiseerde een logeervoorziening vlakbij het ziekenhuis in Leeuwarden voor familieleden waarvan de geliefde in het ziekenhuis ligt.


Waddenvereniging

Hans heeft de Waddenvereniging bijgestaan in het proces tegen de zoutwinning in de Waddenzee, met een schenking van een deel van het hand geoogste zeezout uit Bretagne dat hij liet vervoeren met het toen enige vrachtzeilschip ter wereld, de Tres Hombres, (duurzamer kon niet) met bestemming Terschelling. Zeezout dat hij destijds gebruikte voor het zoutroken. Dit duurzame Keltische zeezout kwam van pas in de zoektocht naar alternatief zout dan het uit de Waddenzee gewonnen zout. Met de verkoop van het door Hans geschonken zout heeft de Waddenvereniging een deel van de proceskosten kunnen betalen.

Duurzame Paling Nederland

’t Olde Ambaecht werkt met de Stichting duurzame paling Nederland. De wildstand van de paling wordt op die manier een handje geholpen. Interessant om meer over duurzame paling te weten te komen.

De buren in Hoorn

Meer weten?

Volg ’t Olde Ambaecht op facebook. Tag ons met @oldeambaecht en #visproefjezo