Foto: Ruth de Ruwe. Gerookte makreel van de visroker Hans Ditzel, 't Olde Ambaecht Hoorn Terschelling

Visroken

Visroken

Visroken kun je leren. Hans leerde zichzelf visroken. Zijn overgrootvader, Marinus Ditzel, was zalm- en palingvisser en rookte in houten rookkasten. Het roken van vis is van oorsprong een manier om de vis goed te houden. Dat de rooksmaak zo lekker is, heeft ervoor gezorgd dat roken van eten nu nog populair is. De vis wordt achtereenvolgens gepekeld, gedroogd, gegaard en dan gerookt. Voor wie meer wil weten over het roken van vis: kijk eens mee met Hans bij het visroken, op woensdag om 9u. Reserveren is gewenst:

Leuk weetje: de opbrengst van de visrook-workshops gaat naar een goed doel. In 2020 is dat de St. Thuishaven voor begeleid wonen en zorg, op Terschelling.

U kunt “Bij de visroker aan tafel” aanschuiven voor een proeverij mét amusante verhalen. U kunt daarnaast ook meedoen met ‘Palingpraat‘. U kunt na afloop ook gerookte vis meenemen.

Rook van bijzonder Hout

De rook waarmee Hans werkt komt van gedroogd hout. Hoe werkt dat? Houten snippers worden in een rookpot aangestoken, en dan in een gesloten kast geplaatst, waar de rook zijn werk doet. De vis is dan al gepekeld en gedroogd. De rook conserveert de vis en geeft vooral een heel bijzonder smaak. Elke vissoort heeft en eigen houtmensgel, en wordt op een andere temperatuur gerookt. Het hout dat Hans gebruikt is vaak van bomen van het eiland. Per boom/houtsoort zijn er andere eigenschappen. Hans weet door jarenlange ervaring bij welke vissoort, welk hout het best past. Hij maakt zelf de snippers hout en zorgt voor een unieke en geheime samenstelling van houtsoort voor elke soort vis.

Hans werkt bijvoorbeeld samen met meubelmakers die gebruikmaken van stormschade-bomen. Niet alleen duurzaam, ook een uniek verhaal. Zo kan je zalm wel gerookt zijn met snippers hout uit het Vondelpark.

Duurzame vis; makreel, zalm en paling

De makreel die Hans rookt wordt gevangen in het koude en schoonste water van deze aardbol, net boven Noorwegen en is MSC gecertificeerd. De zalm komt uit de diepe imposante fjorden waar ze worden grootgebracht onder zo gunstig mogelijke omstandigheden en strenge keuringseisen waarna ze ASC gecertificeerd worden. Hans koopt zijn zalm altijd vers. De paling komt rechtstreeks van de bron waar ze als wilde glasaaltjes begonnen en na een groeiproces van enkele jaren zijn ze geschikt voor het rookproces en hier ook weer na strenge keuringseisen ESF gecertificeerd.