Gerookte paling, het hele verhaal bij palingpraat, woensdagmiddag Olde Ambaecht Hoorn Terschelling

Palingpraat

Een praat(je) paling èn proeven.

Palingpraat, interessant èn lekker. Palingpraat gaat over het proces om te paling via rook te garen. Roken is een oude conserveringsmethode, gelukkig zorgde de heerlijke rooksmaak ervoor dat het ambacht nu nog bestaat. Elke vis wordt op unieke wijze gerookt. De voorbereiding, temperatuur en het houtmengsel bepaalt hoe de smaak zal zijn. Bij palingpraat praat Hans over de wildstand van de paling en hoe deze via kweek weer langzaam op peil wordt gebracht.

Stichting Dupan spant zich in om de palingstand in onze binnenwateren te vergroten en draagt zo bij aan een gezonde visstand. Goede paling is Hans heel wat waard, zijn overgrootvader Marinus Ditzel was immers al palingvisser bij Doesburg aan de IJssel. Marinus rookt zijn eigen vangst, het visroken zit in de genen.

Wilt u “Palingpraat” meebeleven? De paling hangt klaar in de rookkast als u aankomt. U kijkt mee, ontvelt en proeft de vis op zijn mondrijpheid terwijl Hans vertelt. Goedgekeurd, dan haal je de speten met paling uit de rookkast en gaan met de visroker aan tafel van deze Hollandse lekkernij genieten. Palingpraat is op woensdagen om 16u, telefonisch reserveren is gebruikelijk.

U kunt ook deelnemen aan een workshop visroken woensdagen 9u. Of doe eens mee met een proeverij; dinsdagen en donderdagen 16u. Deelname na reservering. Kijk bij de jaaragenda voor meer info.